Octa II - Znikające lampy przeciwmgielne

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kakul
    Classic
    • 2005
    • 14

Potrzebny jest tylko jeden sworzeń, ten od strony kierowcy. Jest to wada tego mechanizmu i tylko ten zapieka się.
    dokładnie u mnie tez sie zapiekł ten od kierowcy - chyba wada fabryczna, w nowych mechanizmach juz podobno cosp poprawili i nie powinien sie zapiekac ale nie był bym taki pweny.

Niezle musiałes walic po tym sworzniu i słabo zabezpieczyłęs gwint. U mnie tez ani nie drgnął - w ruch poszło imadło oraz młotekna cała długosc gwintu nakreciłem nakretki i jazda młotkiem. Na szczescie pusciło
  • Aslan
    Classic
    • 2005
    • 21

Podchodzę rano do samochodu - a on tak jakoś inaczej wygląda...
    No właśnie... znikły przednie światła przeciwmgielne (ktoś zwinął przez noc).
    Wszystko wskazuje na to że jest je po prostu bardzo latwo (ZA ŁATWO) wymontować z auta.

Samochód stał tuz pod oknami bloku, na jasno oswietlonej ulicy - calym przodem zawieszony nad chodnikiem (wejść pod auto raczej nie było łatwo).
    Wygląda więc na to, że aby zabrać lampy wystarczy krótka "operacja" od przodu (przypuszczam ze dlugotrwalej zabawy w takich warunkach zlodziej by nie ryzykowal).

Abstrahując od kosztów (zdaje się że w ASO to będzie z 1000 PLN - znacie jakieś alternatywy?), zastanawiam się też co dalej...
    Mogę oczywiście założyć nowe lampy, ale zapewne sprawiłbym w ten sposób jedynie prezent złodziejowi.
    Ma ktoś może jakiś patent na zabezpieczenie się przed ponowną kradzieżą?
    Jedyne co mi przychodzi do głowy to przykleić lampy po zamontowaniu do zderzaka, albo zamiast śrub założyć jakieś nieodkręcalne "nity"...

Może ktoś ma już za sobą podobne "doświadczenia" i będzie mógł mi coś doradzić...

Pozdrawiam.

Komentarz

• less1
      Ambiente
      • 2006
      • 101

wydaje mi sie, ze system bedzie na zatrzaski - podwazenie w odp. miejscu i po sprawie.. :/ co robic...:
      mozna zamocowac takie soczewkowe montowane w zderzak, przykrecane od srodka zderzaka
      mozna poprawic mocowania seryjne, jak punkt wyzej
      mozna dac silikon; wada - ze jak trzeba wyjac to jest dlubanina...
      i zawsze jeszcze pozostaje parking strzezony..

Komentarz

• Ziomal
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 5841
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

less1, weź pod uwagę to że halogeny w O2 sa troszke duże i wsadzenie jakiś soczewek uzupełni tylko troszkę miejsca ,więc to troszkę nie estetycznie by wyglądało, ale to ma świecić nie wyglądać ,myślę że nity to takie sobie rozwiązanie bo przy pęknięciu jednej lampy trzeba wyjąć nity i zrobić dziurkę na następne , a po co dziurawić zderzak.
        Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Ziomal, Nie kazda OII ma halogeny IHMO

Tak wiec kupujemy oryginalne zaslepki i w nie mozna wtedy zamocowac cos innego. Z drugiej strony, a po co te halogeny jak i tak swieca jakby nie mogly.

Aslan, Nie tylko tu to tak dziala, Renaulty maja rownie dobrze mocowane halogeny. Pamietam jak w miejscu gdzie czesto parkuje ide sobie i w kazdym Renaulcie przy tej ulicy byly wyjete te halogeny :|
          Spritmonitor.de

Komentarz

• wasyl
            L&K
            • 2005
            • 1084

Troche tych halogenów pojawiło sięna allegro.... u mnie zgineły z laguny i mondeo... :|
            ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
            www.wasilewski-foto.pl
            KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• daneczek76
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 3642
              • Toyota

kup halogeny i trzymaj je w domku to ci nie ukradną . a w miejsce po wstaw zaślepki i jak bedziesz jeechał to wkładał będziesz jak radio . to oczywiście żart ale najlepiej to zaślepki i jężdzic bez bo i tak ci je wyrwą jak będą chcieli ukraść a jak je mocniej zamontujesz to ci jeszcze zderzak rozwala . także trzeba się powążnie zastanowić
              Piepszona polska rzeczywistość
              [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• RomanS
                Elegance
                • 2004
                • 804

Miewałem swego czasu podobna sytuację z halogenami w Golfie 3. Po trzecim komplecie halogenów zmieniłem mocowanie. Pierwotnie był zatrzask plus wkręt. Zastąpiłem wkręt przelotową śrubką a od wewnątrz nakrętka plus kontrnakrętka. Później już nie znikały. Co prawda gdyby ktoś się uparł to rozwali pewnie zderzak ale na to musi mieć dużo więcej czasu (no i zawsze dla złodzieja zagadka). Poza tym dla wymiany żarówki ja sam musiałbym odkręcać chyba zderzak :szeroki_usmiech . Na szczęście żarówki były trwałe
                Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

Pracuję...